Nyheter

Blogi 8.11.2017

BLOGI: Matkakertomus - TEH84 Kiova

Bild borttagen.

Kiinteistö Oy Kaapelitalo osallistui Trans Europe Hallesin kokoukseen nro 84 Kiovassa

TEH Camp Meeting järjestettiin 19.-22.10.2017 ruskan punaamassa Kiovassa, IZONE nimisessä kulttuurikeskuksessa. Kiinteistö Oy Kaapelitalo on vahvasti mukana Trans Europe Halles -verkoston toiminnassa, ja ilokseni pääsin nyt ensimmäistä kertaa itse mukaan tapaamiseen. Matkasta teki erityisen mielenkiintoisen lisäksi Ukrainan tilanne, ja siitä käydyt keskustelut.

Camp Meeting IZONEssa

Kulttuurikeskus IZONE sijaitsi aikaisemmin Donetskissa itäisessä Ukrainassa. Vuonna 2014 separistiryhmät valloittivat alueen hallintorakennusten lisäksi myös IZOLEYZIA-kulttuurikeskuksen. Tämän seurauksena koko keskuksen henkilökunta muutti Kiovaan neuvostoaikaiseen satamarakennukseen, ja remontoi sen uudeksi kulttuurikeskukseksi.

Bild borttagen.IZONE on tarkasti vartioitu sijaintinsa vuoksi, ja sitä ympäröi korkea piikkilangalla varustettu aita.

Bild borttagen.Kulttuurikeskuksessa on esillä taidetta, joka pelastettiin alkuperäisestä IZOLEYZIA kulttuurikeskuksesta Itä-Ukrainasta.

Kolmen päivän aikana tapaamisessa verkostoiduttiin 90 osallistujan kesken, sekä erilaisissa work session -työpajoissa että vapaamuotoisempien ohjelmien ohessa. Ensimmäinen päivä sisälsi pääasiassa tietoa verkoston toiminnasta ja siitä, mitä tuleman pitää. Lisäksi tutustuimme IZONEen sekä hieman myös Kiovan keskusta-alueeseen. Toisena ja kolmantena päivänä jakauduttiin eri teemoja sisältävien työpajoihin sekä tapaamisiin kuuluviin virallisempiin osuuksiin, joissa jäsenkeskukset äänestivät tulevista hankkeista ja toivottivat tervetulleiksi uusia keskuksia mukaan toimintaan.

Toisen päivän ohjelmaksi valitsin kaksi erilaista työpajaa. Kuulin mm. lisää TEH-keskusten välisestä työntekijävaihdosta, johon kollegani, markkinointi-ja myyntipäällikkö Raine Heikkinen, oli viisi vuotta sitten osallistunut. Uusi nelivuotinen vaihto-ohjelma käynnistyy alkuvuodesta 2018. Kaapelitalo on kiinnostunut toimimaan yhtenä host-keskuksena, ja vaihtamaan näin tiiviisti parin viikon ajan kokemuksiaan jonkun toisen keskuksen työntekijän kanssa.

Bild borttagen.

Osallistuin myös hauskaan ongelmanratkaisupeliin, jossa osallistujat jaettiin ryhmiin. Kukin ryhmä pureutui kuvitteellisen keskuksen ongelmaan. Joukkueeni kohtasi vasta perustetun kulttuurikeskuksen haasteet. Pelin edetessä haasteet lisääntyivät, mutta vastaan tuli myös myötätuulta.

Pelaaminen oli hauskaa ja saimme aikaan hyvinkin luovia ratkaisuja ilon ja äärettömän tiukan aikataulun myötävaikutuksella. Kaikkien pelaavien joukkueiden lopputulemat omissa haasteissaan olivat erilaiset, mutta jokaisessa löytyi yhteläisyyksiä. Vahvuuksiksi nousivat “boxin ulkopuolelta” asiaan lähestyminen, yhteistyö erilaisten toimijoiden kesken, taustauen saamisen merkitys verkostolta (tässä tapauksessa TEH) sekä valmiiden esimerkkimallien hyödyntäminen eli benchmarking. Hyviä muistutuksia kaikki. 

SOFT POWER - kulttuurityön rooli kriisitilanteissa

Ukraina on Euroopan köyhin sekä korruptoitunein valtio. Lisäksi maa on sotatilassa. Kiovassa Ukrainan liput liehuivat ja kuvia voitontahtoisista sotilaista näkyi mainostolpissa. Freedom is our religion -viesti korosti Maidenin aukiolla vallankumouksen mielenosoituksissa ja väkivaltaisuuksissa 2014 tuhoutuneen rakennuksen työmaata. Camp meetingin sessioiden ja paneelikeskustelun aiheeksi lauantaina nousi kulttuurityön merkitys kriisitilanteissa.

Bild borttagen.

Ukrainassa kulttuuriaktivistit ovat alkaneet luomaan yhteisiä tiloja ihmisille, joilla on halua auttaa sekä muuttaa systeemiä rauhanomaisin keinoin. Keskuksia, avoimia tiloja ja tapahtumia syntyy vapaaehtoisvoimin ja yksityisellä rahoituksella suurimpiin kaupunkeihin ja toiminta on laajentunut vuoden 2014 tapahtumien jälkeen nopeasti. Neutraaleja tiloja syntyy myös siksi, että nuori innovatiivinen väki saataisiin pysymään maassa, kohtaamaan toisiaan ja jakamaan ajatuksiaan sekä ideoitaan.

Kaikki paneelikeskustelussa olleet kertoivat toimivansa ns. pehmeällä voimalla. Soft power on heidän tapansa viestiä valtiolle muutoksen tarpeesta. Se on heille myös tapa taata toimintansa nyt ja jatkossa.

Kriisitilanteilla on ihmisiä yhdistävä voima. Kuulimme myös esimerkkejä Pohjois-Irlannista sekä Serbiasta, joissa kulttuurityöllä on saavutettu paljon iloa ja toivoa kriisitilanteiden keskellä. TEH:n kautta keskusteluyhteys löytyi kulttuurikeskusten välille ja IZONE on saanut paljon uskoa ja tukea molemmilta toimijoilta.

Bild borttagen.

Kulttuurikeskus - linkki ihmisten välillä

Mitä jäi käteen? Kun käy katsomassa omaa toimintaansa kauempaa, näkeekin lähemmäs. Kiinteistö Oy Kaapelitalon hallinnoimilla Kaapelitehtaalla ja Suvilahdella on suuri rooli mahdollistajana ja ihmisten yhdistäjänä. Se on yksi kulttuurikeskusten tärkeimmistä tehtävistä - toimia linkkinä ihmisten ja ajatusten välillä, oli sitten maan poliittinen tilanne millainen vain.

Kaiken työn ja touhun keskellä ei aina muista pysähtyä näkemään millaiset vaikutukset omalla työllään kulttuurikeskuksessa voi parhaimmillaan olla. Tästäkin syystä reissu oli ennen kaikkea inspiroiva. Teemme täällä helkkarin tärkeää työtä. Ja niin tehdään myös muualla. TEH tapaaminen sai minut siitä entistä enemmän vakuuttuneeksi. Kiitos!

Teksti ja kuvat: tuotantokoordinaattori Aija Korhonen

Se även:

Fastighets Ab Kabelhuset grundades i 1991. Alla våra kulturcentrumen är fulla av berättelser och hyresgäster inom den kreativa branschen.

Söker du evenemangs-, kontors- eller arbetsutrymme?