Babylon Berlinin tekijät saapuvat LIFT-festivaalille lokakuussa
Lokakuussa 2019 toista kertaa järjestettävä LIFT täyttää Merikaapelihallin päiväksi yli kuudellakymmenellä esityksellä. Se tarttuu kulttuurin, median ja taiteen ilmiöihin sekä haastaa aikaamme ja katsoo tulevaisuuteen.
LIFT etsii aikamme tunneilmastoa Babylon Berlin -sarjan palkitun käsikirjoittaja-ohjaajan Henk Handloegtenin johdolla. Handloegten paljastaa, miten luodaan sarja, joka tunkeutuu syvälle oman aikamme pohjavesiin. Babylon Berlin ei ole vain historian rekonstruktio, vaan se vie meidät 1920-luvun tunneilmastoon. Käsikirjoittaja Anna Brotkin puolestaan johdattaa meidät paneelissaan tuoreiden ja kiinnostavien komediakirjoittajien maailmaan. Tarkastelussa ovat feministinen komedia ja komedian uudet muodot.
LIFTissä meidät kaikki haastetaan pohtimaan uusia, reilumpia tapoja käyttää dataa. Kansainvälisesti tunnettu teknososiologi Zeynep Tufekci kertoo, miten globaalit teknologiajätit hyödyntävät valtavaa määrää dataamme mainostarkoituksiin, mutta järjestävät samanaikaisesti algoritmeillaan myös pääsyämme poliittiseen ja yhteiskunnalliseen informaatioon. Cultural Data Scientist Vishal Kumar puolestaan on tutkinut datan avulla mm. kulttuurin osuutta majoituspalveluiden hinnan muodostuksessa ja Lontoon asukkaiden halukkuutta maksaa julkisesta taiteesta.
LIFTissä luodaan näköaloja taiteen tulevaisuuteen. Ilmastokanavan taitelijoiden teoksissa näyttäytyy taiteilijan rooli ilmastokriisin aikakaudella. Paneelikeskustelussa pohditaan taide- ja kulttuurialan rahoitusta ja myös vastuullisuutta #metoon jälkeisellä aikakaudella. Mediataiteilija Hanna Haaslahti tuo VR-taide-elämyksen liftiläisten koettavaksi ja pohtii lavalla, miten teknologia on vuorovaikutuksessa taiteen kanssa ja muokkaa tulevaisuutta.
LIFT paljastaa ilmiöiden taustoja. Miten Fotografiska napattiin Tallinnaan ja mitä Oodi teki kirjastolle? Kulttuuriekonomisti Erika Rushton kertoo, miten Liverpoolissa ihmiset aktivoitiin itse ottamaan kulttuurimuutos omakseen.
LIFTissä koetaan yllätyksiä. Tapahtumassa tanssitaan humanoidirobotti Momon tahdissa ja koetaan, miten Heikki Kossi luo kokonaisia äänimaailmoja. Katriina Haikala tuo LIFTiin Social Portrait -projektinsa. Kimmo Pohjonen luo kuvia harmonikallaan ja avaa taiteellisen työn prosessiaan. Taiteilijat tekevät näkyväksi sitä maailmaa, joka on murtautumassa esiin.
LIFT uskoo, että maailmaa voi ja pitää muuttaa. Gutsy Go -projektin nuorilla on aseinaan kännykät ja parviäly. He kehittävät arjen ja maailman ongelmiin ratkaisuja, jotka ovat monistettavissa ympäri maailmaa. Kuvajournalisti Touko Hujanen kertoo puheenvuorossaan, miksi hän halusi palauttaa epävarmuuden ja yllätyksen reportaasityöhön ja lähti ovestaan ulos kävelemään. Kävelyretkestä syntyi Uuden Maan Sanomat -sanomalehtiteos, joka muuttui elämäntavaksi ja juhlaksi, johon kaikki ovat kutsuttuja.
- LIFT 2019 keskittyy ristiriitaisen aikamme merkittäviin ilmiöihin ja länsimaista kulttuuria ravisteleviin isoihin kysymyksiin, LIFTin pääkuraattori Ritva Leino summaa.
LIFT on kulttuurin, median ja taiteen elämyksellinen tapahtuma Kaapelitehtaalla, johon kaikki aiheista kiinnostuneet ovat tervetulleita. Tapahtuman järjestävät Yleisradio ja Kiinteistö Oy Kaapelitalo. Partnereina ovat mukana TAKU ry, Taiteen edistämiskeskus, Sun Effects, Kulta ry sekä Journalismin akatemia, Yle Lab ja Roger Studio Oy.
Vuoden 2018 LIFT myi loppuun, joten varmista paikkasi tämän vuoden tapahtumaan ajoissa!
Lisätietoja: Ritva Leino , ritva.leino@yle.fi , puh. +358 40 749 0382 Raisa Karttunen, raisa.karttunen@kaapelitehdas.fi, puh. +358 50 371 7818
LIFT Kaapelitehtaalla 24.10.2019 Merikaapelihalli, Tallberginkatu 1, 00180 Helsinki
Tutustu LIFTin ohjelmaan ja esiintyjiin: lifthelsinki.fi
Osta lippu
Facebook ja Twitter: @LIFThelsinki Instagram: @lift_helsinki